Ontmaagding bepaalt seksleven


Hoe je de eerste keer seks hebt, bepaalt hoe seks jaren daarna zal zijn. Is de ontmaagding prettig, dan zal je een goed seksleven hebben. Verloopt je ontmaagding dramatisch, reken op jaren vol slechte seks.

Psychologen van de universiteiten van Tennessee and Mississippi (VS) ondervroegen honderden mannen en vrouwen in de twintig over hun ‘eerste keer’ en letten daarbij vooral op taalgebruik dat ging over de omstandigheden waaronder dat gebeurde. Waren de geïnterviewden ‘zenuwachtig’, ‘onzeker’ of voelden ze juist een ‘verbinding’ of een ‘goed gevoel’.

Daarna werd aan de proefpersonen gevraagd hun huidige seksleven te beoordelen. Daarbij viel het op dat mensen die negatief over hun huidige situatie spraken, ook niet positief waren geweest over hun ontmaagding. Vooral mensen die hun eerste keer beleefden bij iemand voor wie ze liefdevolle gevoelens hadden, rapporteerden later meer bevrediging.

‘De ontmaagding zet de toon voor de jaren die daarna volgen’, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Journal of Sex & Marital Therapy.