Archeologische vondst: oud land van hakenkruizen en Ariërs


Op de grens tussen Rusland en Kazachstan hebben archeologen spectaculaire steden gevonden uit 2000 voor Christus.

De steden zijn gebouwd door een volk dat we het beste kennen als de Ariërs. Terwijl de Egyptenaren net klaar waren met hun piramides, bouwden ze hun steden op de vruchtbare steppes oostelijk van de Kaspische Zee. Daar woonden rond de 2000 mensen, die eerst als nomaden hadden geleefd.

Op sommige oude kaarten wordt het 'land van de Ariërs' nog aangegeven, zoals hier op de Waldseemüller-kaart uit 1507. Linksboven is Nederland.
Een van de meest opmerkelijke symbolen die dit volk gebruikte was de swastika of hakenkruis. Voor de Ariërs stond dit symbool voor de eeuwige beweging van zon en maan, het is een wiel dat steeds maar blijft draaien.

Een kleine 4000 jaar later zou Adolf Hitler dit symbool en de term ‘Ariër’ overnemen voor zijn nazi-beweging. Voor hem was een Ariër iemand van puur Germaans bloed. Hitler zorgde er voor dat de naam en de swastika voor lange tijd besmet zouden raken.

Vandaar dat de Arische steden tijdens de Sovjet Unie niet werden onderzocht. Pas na de val van de muur en het einde van de Sovjet Unie begonnen archeologen voorzichtig met het onderzoeken van de ruïnes. Deze zomer is een groot project gestart om de steden met internationale hulp één voor één uit te graven.

Adolf Hitler leende het hakenkruis en het begrip 'Ariër' om zijn nazi's symbolen te geven. Mussolini deed hetzelfde bij de Romeinen en de Etrusken.
Daarbij zijn al een paar spectaculaire ontdekkingen gedaan. Zo werd een strijdwagen en een make-up set uit het zand gehaald. Ook zijn nogal wat skeletten van paarden aangetroffen, voor de bewoners van de steppe een belangrijk dier.

Op veel van de gevonden voorwerpen zijn hakenkruizen getekend.

Het is belangrijk dat we de Ariërs beter leren kennen. Van hun taal stammen de meeste Europese talen af, behalve het Fins, Hongaars en Baskisch.

Door deze ‘besmette’ beschaving te onderzoeken, leren we iets over onszelf.