Ontbijt nog nooit zo duur


De voedselcrisis is terug. De prijzen voor de basismaterialen voor je ontbijt lopen de pan uit.

De prijs van thee staat op een all-time high; cacao heeft het hoogste prijspeil bereikt van de afgelopen dertig jaar; suiker was de afgelopen negenentwintig jaar nog nooit zo duur en koffie staat op het hoogste punt in elf jaar.

Nee, de prijs van een goed ontbijt is de afgelopen tijd alleen maar gestegen. Gezond eten en drinken begint erg duur te worden. De prijs van sinaasappelsap is gestegen tot zijn hoogste niveau in 15 maanden.

Dat is slecht nieuws voor de volksgezondheid, ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Dat klinkt als marketing van de makers van cornflakes, maar het is wel degelijk wetenschappelijk bewezen. Wat heet: mensen die geregeld goed ontbijten (dat wil zeggen: een maaltijd met daarin veel vezels en veel eiwitten) leven langer, zo blijkt uit allerlei onderzoek. Ze krijgen ook minder vaak last van suikerziekte, hartaandoeningen en een hoog cholesterolgehalte.

Maar ook op veel kortere termijn heeft het zin om gewoon de tijd te nemen voor het eerste maaltje van de dag. Je hebt na een goed ontbijt meer energie en je kunt je daardoor beter concentreren. Vooral schoolgaande kinderen en studenten doen er goed aan om van het eerste maal een echt ritueel te maken.

Een test met het leren van buitenlandse woorden onder studenten toont aan dat zij die ontbijt had gehad, 22 procent meer woordjes wisten te onthouden dan de groep die met lege maag begon. Handig, als je examen moet gaan doen.

Foto: Charles Chan
Foto: Charles Chan