Onstond het leven in plas?


Tot nu toe dachten wetenschappers dat het eerste leven op onze planeet was ontstaan in zee. Daar heb je op aarde zo veel van, dat de kans statistisch gezien het grootste is. Maar een Duitse onderzoeker denkt dat het anders is gegaan. Volgens hem ontstond het leven in een plas of poel.

Ontstond het leven in een geothermale poel, zoals hier in Yellowstone? Foto: Mila Zinkova.

Armen Mulkidjanian van de Universität Osnabrück heeft gekeken wat primitieve levende cellen echt nodig zouden hebben gehad om te overleven. Hij denkt dat de zee daartoe te weinig mogelijkheden heeft. Mulkidjanian onderzocht zestig genen die alle levende organismes vandaag de dag hebben. Deze oergenen stelden hem in staat om een oereiwit samen te stellen. Vervolgens keek hij naar wat dit eiwit nodig heeft om te overleven.

Wat blijkt? Het oereiwit heeft een stofwisseling die goed reageert op een dieet van mangaan, fosfor, zink en kalium. Die stoffen zijn niet voldoende aanwezig in zee, maar wel in geothermale poeltjes zoals die vandaag de dag nog voorkomen in IJsland of Yellowstone. De vroege aarde was zeer vulkanisch en zal genoeg van dit soort warme plassen hebben gekend.

Follow Faqtman on Twitter