Onsmakelijk: vrouw krijgt zwarte harige tong


zwarte harige tong

Het is zo zeldzaam dat zelfs specialisten het vrijwel nooit tegenkomen, een aandoening die zwarte harige tong heet. In Amerika is een geval opgedoken, dat vanwege de zeldzaamheid uitgebreid is gedocumenteerd in de medische vakpers.

Zwarte harige tong is in ieder geval niet harig, wat de naam ook suggereert. Wel zwart. Wat gebeurt is dat de papillen op de tong wild beginnen te groeien. Hoewel ze normaal nog geen millimeter hoog zijn, kunnen ze bij deze aandoening bijna twee centimeter worden. Bacteriën nestelen zich daartussen en voeden zich met voedselresten. Dat zorgt voor de onsmakelijke zwarte kleur.

Bij deze vrouw werd de verkleuring veroorzaakt door antibiotica. Ze had een ongeluk gehad en was met twee verbrijzelde benen in het ziekenhuis opgenomen. Daar kreeg ze de ontstekingsremmers een week lang. Op de een of andere manier triggerde dat de aandoening.

Normaal verdwijnt zwarte harige tong na ongeveer een maand vanzelf en heeft een patiënt en geen last van. Je proeft wel een tijd lang heel slecht. De vrouw klaagde bovendien over misselijkheid.