Ons geheugen? Slijm!


Je weet waar je sleutels liggen. En hoe laat de bus gaat. Waarom? Omdat je een geheugen hebt. Een handigheidje van de evolutie waar we maar blij mee moeten zijn: stel je eens voor dat je het niet hebt.

Waar komt ons geheugen vandaan? Wetenschappers kijken met veel belangstelling naar de slijmzwam (Physarum polycephalum) een zeer eenvoudig organisme met een zeer belangrijke eigenschap, het groeit richting voedsel. Daarom wordt het soms gebruikt om wegennetwerken te bouwen. Je plaatst de slijmzwam op een kaart bij een grote stad en legt voedingsstoffen bij andere steden. De zwam zoekt de kortste weg en ontwerp zo het meest efficiƫnte wegennet.

Slijmzwammen helpen het snelwegennet van Spanje te ontwerpen.

Daarbij viel het Franse biologen op dat de slijmzwam nooit dezelfde weg twee keer aflegt. De zwam laat slijm achter waar hij zelf niet van houdt; geef de zwam een beslijmd oppervlak en een schoon oppervlak en hij kiest voor de onbeslijmde weg. Dat betekent dat de zwam een primitief geheugen heeft, zeggen onderzoekers van het Centre national de la recherche scientifique in Frankrijk.

Slijmzwammen lijken erg op de eerste levensvormen op onze planeet. Wellicht is ons geheugen de uitgebreide en verbeterde versie van het slijmspoor van de zwammen. Ook ons geheugen werkt het beste op een ruimtelijke manier. Niet voor niets is een onderdeel van geheugentraining om dingen te herinneren in een kamer of langs een straat. Leggen wij ons eigen slijmspoor?

Follow Faqtman on Twitter