Ons brein is blind voor hartslag


Brain_lobes_-_insular_lobe

Ons hart slaat constant om bloed rond te pompen, maar normaal gesproken voelen we daar niks van. Frans onderzoek laat zien dat de hersenen expres niet letten op de hartslag, om te zorgen dat die de andere hersenfuncties niet in de weg zit.

De neurowetenschappers in Lausanne ontdekten dat een bepaald gebied in de hersenen bepaalt wanneer interne en externe waarnemingen samenwerken. Ze schrijven in een nieuw artikel dat het brein minder oog heeft voor visuele waarnemingen als ze samenvallen met de hartslag. Het lijkt erop dat het brein wil voorkomen dat informatieverwerking en de hartslag elkaar in de weg zitten.

Dat onze ogen niet werken als een simpele videocamera is al veel langer bekend. Onze hersenen zorgen immers voor de verwerking van wat we zien en bewust waarnemen. Dat het hart mede bepaalt wat we bewust waarnemen is een geheel nieuwe ontdekking. De ontdekking werd gedaan tijdens proeven met 150 vrijwilligers. De proefpersonen kregen een knipperende achthoek te zien op een scherm. Als de vorm knipperde in hetzelfde tempo als de hartslag van de proefpersoon, dan bleek het voor hem of haar lastig om de achthoek waar te nemen.

Toen moesten de onderzoekers nog achterhalen wat er in het brein gebeurt dat dat kan verklaren. Door het experiment te herhalen in een MRI-scanner, konden ze zien dat een bepaalde regio in de hersenen, de insula, zich gedraagt als een filter en de waarneming van het kloppende hart blokkeert. Als het plaatje op het scherm niet gesynchroniseerd met de hartslag te zien was, functioneerde de insula normaal. Als het knipperen wel overeenkwam met de hartslag, ging de activiteit van de insula flink omlaag.

Volgens de onderzoekers is het effect wel logisch verklaarbaar. Het zou immers lastig zijn als je interne sensoren de externe waarneming in de weg zitten. Het is voor de mens vooral belangrijk om steeds bewust te zijn van wat er zich buiten het lichaam afspeelt. Aangezien het hart al klopt toen de hersenen zich ontwikkelden, is het niet verwonderlijk dat het brein al meteen leerde om de interne hartslag enigszins te negeren.