Onmogelijke dubbelster ontdekt


Twee sterren die in slechts 2,5 uur om elkaar heen draaien. Het leek onmogelijk, maar toch zijn ze ontdekt.

Een record in omlooptijd: deze rode dwergen draaien in 2,5 uur om elkaar heen. (Illustratie: J. Pinfield/RoPACS network)

De helft van alle sterren in de Melkweg zijn – in tegenstelling tot de zon – deel van een tweestersysteem. Ze ontstaan samen en blijken vrienden voor het leven. Maar ze moeten niet té dicht bij elkaar staan, want anders smelten ze samen tot één enkele ster. Daarom zijn omlooptijden van korter dan vijf uur onmogelijk. Tenminste, dat leek tot voor kort zo. Sterrenkundigen onder leiding van Bas Nefs van het Leids Observatorium vonden met de United Kingdom Infrared Telescope (UKIRT) op Hawaii vier paar rode dwergen – sterren tien keer zo klein als de zon – die hun baan om elkaar in minder dan 4 uur voltooien. Eentje doet er zelfs maar 2,5 uur over.

Aangezien sterren krimpen gedurende hun leven, geven zulke korte omlooptijden aan dat ook hun banen mee geslonken moeten zijn, anders zou samensmelting onvermijdelijk zijn geweest. Hoe die omloop dan zo kon krimpen, is nog een vraagteken. Mogelijk zijn deze koele sterren toch actiever dan gedacht, en dient hun zonnewind als ‘remmen’ om de sterren dichter bij elkaar te brengen. De verwachting is dan ook dat zulke dubbelsterren vroeg of laat alsnog gaan fuseren.

Follow Faqtman on Twitter