Online vrienden verklappen je locatie


cambodia4kids.org via Flickr

Je zet je Facebookprofiel op ‘friends only’ en je schermt je tweets af voor onbevoegden. Kortom, veiliger kan het haast niet online, denk je. Helaas, je vrienden verklappen onbewust essentiĆ«le informatie over jou. Adam Sadilek van de universiteit van Rochester (VS) ontwikkelde een tool dat op basis van je twittervrienden je locatie vrij precies kan vaststellen.

Sadilek en collega’s zetten het Twitternetwerk van hun slachtoffer om in een voorspellend model bestaande uit ‘knopen’. Elke ‘knoop’ bestaat uit brokjes informatie: de locaties van je vrienden op een bepaalde dag en tijd. Met deze knopen van informatie kan het systeem op elk gegeven tijdstip de locatie van de twitteraar tot op 100 meter voorspellen.

De onderzoekers testten het model op 4 miljoen tweets van gebruikers in Los Angeles en New York. Een paar weken van locatiedata van het doelwit gecombineerd met informatie van negen vrienden leverde in 85 procent van de gevallen een juiste locatie op. Zelfs bij degene die nooit iets weggaf over zijn verblijfplaats, en waarbij het model dus alleen kon afgaan op diens vrienden, werd de locatie in 57 procent van de gevallen juist voorspeld.

Voordat privacyadvocaten er vol bovenop springen: de tool kent ook veel voordelen. Zo noemen de onderzoekers het tegengaan van de verspreiding van infectieziektes en het verijdelen van zelfmoordpogingen. Verder kan het de politie helpen bij het vinden en volgen van mogelijke verdachten van misdrijven.