Online daten vermindert racisme


gemengd stel

Online daten verandert onze maatschappij, zeggen Britse en Oostenrijkse wetenschappers. Kwamen we vroeger partners vooral tegen via vrienden, werk en maatschappelijke organisaties als de kerk, online daten zorgt dat we totale vreemde ontmoeten. Dat zorgt voor heel nieuwe verbindingen dwars door de samenleving.

Traditioneel ziet de maatschappij er uit als een netwerk van knooppunten. Dat kunnen families zijn, maar ook voetbalclubs, vrijwilligerswerk of zelfs een bedrijf. Daar ontmoeten mensen elkaar met dezelfde interesses, sociale achtergronden en inkomens. Het is onvermijdelijk dat daar liefdes opbloeien.

Een van de resultaten is dat blank en zwart elkaar niet ontmoeten, aangezien ze vaak in verschillende netwerken zitten. Online daten zorgt dat er veel meer gemengde stellen ontstaan. Een swipe om een potentiƫle partner goed te keuren op Tinder is sneller gemaakt dat een praatje bij het koffieapparaat. Cijfers in de VS tonen aan dat het aantal interraciale huwelijken vooral de laatste vijf jaar snel toeneemt.

Dat is dus ongeveer sinds het begin van Tinder.

Voor hetero’s mag online daten een goede manier zijn om een partner te zoeken, voor homo’s is het de belangrijkste manier geworden om elkaar te ontmoeten. Zo’n 70 procent van stellen van het gelijke geslacht ontmoet elkaar online, ontdekten de onderzoekers van de universiteiten van Essex en Wenen. Bij hetero’s is dat 15 procent in de meeste westerse landen.

Het kan niet anders, of online daten gaat de maatschappij veranderen, zeggen de onderzoekers. Mensen worden daardoor blootgesteld aan andere netwerken en zullen zich opener gaan opstellen voor andere manieren van leven en andere standpunten. Te beginnen met minder racisme, omdat het moeilijk is een vooroordeel te hebben tegen mensen met wie je het bed deelt.

Eerdere studies toonden al aan dat relaties die ontstaan via online daten beter zijn en langer duren dan stellen die hun gezamenlijke leven beginnen in een bar of disco. Vergelijkend shoppen scheelt dat je wordt opgescheept met een slechte match.