‘Onleesbaar boek’ openbaart toch geheimen?


Voynich

Een 600 jaar oud mysterieus onleesbaar boek dat door de beste cryptografen van de wereld als onoplosbaar werd betiteld, is toch ontcijferd. Dr. Gerard Cheshire, een taalkundige van de University of Bristol in Groot-Brittannië, gelooft dat het document is geschreven in een dode taal die Roman Commun of Proto Roman heet. Het bestaan van deze taal was tot nu toe alleen een theorie.

Door de tot nu toe onbegrijpelijke tekst van het legendarische Voynich-manuscript in die taal te lezen, heeft Cheshire het geheim gekraakt en is de inhoudt volgens hem onthuld. Het boek bevat seks-tips, informatie over ouderschap, psychologie en kruidenremedies. Dat klopt met de uitgebreide illustraties die het boek bevat.

Voynich

Pagina na pagina ontvouwt zich een wonderlijke wereld. De bladzijden zijn geïllustreerd met kleurrijke afbeeldingen van mensen en planten. Rond de plaatjes kringelen in priegelig handschrift onbegrijpelijke zinnen. Zonder punten en komma’s, schijnbaar eindeloos. Juist de kriebelige teksten maken het boek zo bijzonder en mysterieus, niemand kon ze lezen.

Het boek is 1912 door de Amerikaanse antiquair Wilfred Voynich in een Italiaans klooster gevonden. Hij koopt het boek en keert terug naar zijn vaderland. Daar blijkt echter al gauw dat niemand hem kan vertellen wat er in het boek staat. Allerlei taalkundigen en handschriftexperts bestuderen Voynich’s rare boek in de hoop dat zij de geheimzinnige tekst kunnen ontcijferen. Maar zelfs de meest eminente wetenschappers kunnen geen letter lezen. De tekst is waarschijnlijk gecodeerd, is de conclusie.

Voynich

Volgens Cheshire is het boek samengesteld door Dominicaanse nonnen in Italië als referentiebron voor Maria van Castilië, koningin van Aragón in het 15e-eeuwse Spanje. ‘Het is niet overdreven om te zeggen dat dit werk een van de belangrijkste ontwikkelingen tot nu toe in de Romaanse taalkunde is, zei Dr. Cheshire in de Britse media. Hij beschrijft zijn bevindingen in het vakblad Romance Studies.

De taal waarin het boek is beschreven, blijft echter een beetje een mysterie. Taalkundigen hebben deze voorloper van de latere taal van Rome gereconstrueerd uit verschillende talen die allemaal Latijn als basis hebben. Andere teksten zijn niet bekend.

Update: de universiteit van Bristol heeft inmiddels bekendgemaakt dat Dr. Cheshire op eigen titel heeft gepubliceerd. Er zijn aanwijzingen dat het onderzoek ‘niet valide’ zou zijn.