Ongewenste imitatie nekt slak


Hoe voorkom je ongewenste intimiteiten? Door als een kerel te ruiken. Dat is althans wat sommige vrouwtjes slakken doen. De littorina saxatilis (een soort alikruik) spoort sekspartners op door op de geur van hun slijmspoor af te koersen. Alleen foppen vrouwelijke slakken de zaak graag met een mannengeur om de heren op afstand te houden. Dit ontdekte een marinebioloog aan de universiteit van Gothenburg.

Paren voor alikruiken is risicovol; voor ze het weten liggen ze in de zee. Vandaar dat vrouwjes slakken het zo min mogelijk doen.

Extra penis door vervuiling
Aan de kust van Perth Australië is de verwarring onder slakken over hun seksualiteit nog veel groter. Daar groeien vrouwtjes zeeslakken van het soort thais orbita marine een penis op hun kop. Voor mannetjes slakken is dat een heel normale plek.

Maar bij de dames is de roede een kwaal met een naam: imposex, veroorzaakt door TBT (tributyltin) dat algengroei op scheepsrompen tegengaat. Het gebruik is door de internationale scheepvaartgemeenschap verboden sinds 2008 (alleen hebben enkele landen de afspraak nog niet geratificeerd). TBT beïnvloedt de hormoonhuishouding van zeeslakken en zorgt kennelijk voor de groei van een tweede geslacht. De penis kan nog gevaarlijk uitpakken als het de uitgang van het slakkenhuis blokkeert.

Beeld: Meriseal