Ongelooflijk: vijf keer sneller afvallen


afvallen

Veel mensen hebben moeite om een gezond gewicht te bereiken en te houden. Vooral motivatie – of het gebrek daaraan – speelt bij afvallen een belangrijke rol. Het dieet dat op maandag nog zo fanatiek werd begonnen, is op vrijdag alweer afgelopen. Maar wetenschappers hebben een manier ontdekt om dat verlies van motivatie te beperken. Je moet niet alleen je buikspieren trainen, maar ook je hersens.

Deskundigen van de University of Plymouth (GB) noemen het functional imagery training (FIT). Daarbij worden mensen op dieet gevraagd om zich hun droomfiguur in te beelden en dat vast te houden. Uiteraard binnen realistische grenzen. Dat mag met allerlei hulpmiddelen, als je maar iets kunt zien dat aangeeft hoe slank je zult worden.

Tijdens een experiment gebruikten 55 proefpersonen die methode, terwijl een vergelijkbaar aantal gangbare intensieve therapie kreeg tijdens het diëten. Na afloop van zes maanden werden de twee groepen met elkaar vergeleken. De mensen die FIT hadden gedaan waren gemiddeld 4,11 kilo afgevallen; de mensen die bij de psycholoog hadden gezeten slechts 0,74 kilo. De FIT groep had bovendien 4,3 centimeter meer verloren rond het middel.

Na een jaar waren de proefpersonen uit de FIT groep 6,44 kilo afgevallen, de anderen waren weer wat aangekomen.

De onderzoekers waarschuwen dat ze hun FIT-methode hebben laten toepassen met hulp van professionele therapeuten. Maar je kunt het ook zelf doen, door per week een kwartier te denken over je lichaam. Stel je daarbij concrete doelen, als het passen van je trouwjurk, of het lopen over een strand in een klein broekje. Teken jezelf met je nieuwe lichaam, of bewerk een foto naar je gewenste figuur.

Belangrijk is volgens de onderzoekers ook om al je zintuigen te gebruiken bij het afvallen. Hoe zou je vel voelen als je slanker was? Hoe zou het ruiken? Wat voor complimenten zou je horen? En dan gaan diëten en meer sporten.