Ongelofelijk met een accent


Een hoogleraar uit Twente of een Amsterdamse topmanager. Het maakt niet uit wat ze zeggen, als ze maar zorgen dat hun afkomst zich niet verraadt. Want alleen met ABN ben je geloofwaardig.

Beschaafd Nederlands maakt geloofwaardig

Logopedisten in heel Nederland kunnen zich in de handen knijpen want een accent maakt iemand ongeloofwaardig. Amerikanen die een Texaanse knauw of een New Yorkse slang hebben zijn net zo ongeloofwaardig als een boer uit Noord Holland. Omdat mensen met een accent soms minder goed te verstaan zijn, zijn ze volgens de Amerikaanse onderzoekers bij voorbaat al minder geloofwaardig. Spreek je netjes volgens het boekje dan kunnen mensen je beter verstaan en heb je in ieder geval voor je geloofwaardigheid niets te vrezen van je uitspraak.

Hoewel je zou kunnen denken dat vooral mensen uit verschillende landsstreken elkaar minder goed verstaan en elkaar minder kunnen vertrouwen, wijzen de Amerikanen ook op een ander probleem. Zo hebben ook buitenlanders die de taal leren dankzij hun accent een drempel om over heen te stappen. Pas als ze hun accent kwijt zijn worden ze door mensen net zo snel als geloofwaardig bestempeld.

Tijdens het onderzoek moesten deelnemers van een script een aantal feiten opnoemen zoals: ‘een giraffe kan langer zonder water dan een kameel’. Hoewel niet verzonnen werden mensen die het script met een accent oplazen minder snel geloofd dan Amerikaanse burgers zonder een accentje.

Pas dus op als je serieus en geloofwaardig over wilt komen. Praat netjes want anders kan je praten als brugman, niemand zal je snel geloven.

Foto: Flickr