Ongeboren kind herkent gezicht


embryo kijkt

Kinderen die net zijn geboren, reageren al op menselijke gezichten, dat is al bekend. Het is een aangeboren trekje, weten we dankzij nieuw onderzoek van de Britse Lancaster University. Zelfs in de baarmoeder zijn kinderen erg gericht op vormen die ze als gezicht herkennen. Het verklaart veel over de eerste maanden van de ontwikkeling van baby’s.

Het is in de baarmoeder veel lichter dan tot nu toe werd aangenomen. Via de huid van de moeder komt er behoorlijk wat licht binnen. De baby heeft weliswaar de ogen vrijwel de hele tijd gesloten, toch komen er op die manier behoorlijk wat indrukken binnen. Zelfs door meerdere lagen huid. Met dat gegeven zijn de onderzoekers in Lancaster aan de slag gegaan. Met felle lichten werden vormen op de buik van zwangere vrouwen geprojecteerd. Via een scan werd nagegaan hoe de ongeboren kinderen daarop reageerden.

embryo kijkt 2

Deze foetussen, in de 34ste week zwangerschap, reageerden door hun hoofd om te draaien (zie fotoserie). Dat deden ze alleen als de projectie de eigenschappen van een menselijk gezicht had, twee punten boven en een punt beneden. Dat geeft de indruk van twee ogen en een neus. Werden de punten omgekeerd geprojecteerd, draaiden de kinderen hun hoofdje niet om.

Het is niet alleen opmerkelijk dat de kinderen dus door hun eigen oogleden en het weefsel van de moeder heen kunnen kijken, maar dat ze schijnbaar ook registreren wat ze zien. De onderzoekers verklaren dat door de evolutie. Die heeft gezorgd voor kinderen die niet eerst hoeven te leren hoe een soortgenoot er uitziet. Ze weten dat vanaf het begin instinctief; het zit al in de hardware van het brein.

Sterker nog, de ongeboren kinderen draaiden hun hoofden soms zelfs weg als de lichten niet op een gezicht leken. Net als pasgeborenen hebben ze schijnbaar een hekel aan felle lichten, schrijven de onderzoekers in het vakblad Current Biology.