Onechte sterrenbeelden


Europese steden zijn zó fel verlicht, dat we amper meer sterren zien. Een kunstenaar is daarom maar zelf sterrenbeelden gaan maken.

Straatverlichting en reclameborden stralen zoveel licht uit, dat zwakke sterren aan de hemel niet meer te onderscheiden zijn. Tijdens het London Science Festival afgelopen weekend konden bezoekers sterrenbeelden bekijken die normaal gesproken niet te zien zijn vanuit de felverlichte Londense binnenstad.

Kunstenaar Oscar Lhermitte maakt gewoon zijn eigen sterrenbeelden. Op twaalf plekken hing hij led-lampjes op aan nylondraad. Door het nylondraad slim op te hangen tussen bomen, vormt hij ware sterrenbeelden.

Sterren in de stad

De lampjes laden overdag met zonnecellen hun accu’s op en sensors schakelen de lampjes aan zodra het donker begint te worden. Lhermitte heeft bestaande sterrenbeelden nagemaakt, maar ook nieuwe, eigen constellaties gecreëerd. Op twaalf plekken in Londen hingen bijvoorbeeld de grote beer, maar ook de gitaar en de mug.

Nachtexcursies
Dat het nooit meer echt donker wordt, heeft ernstige gevolgen voor levende wezens. Vogels weten niet meer waar ze het moeten zoeken en ook het menselijk bioritme gaat eraan.

Elk jaar organiseert een aantal milieuorganisaties de Nacht van de Nacht, om de schoonheid van duisternis te vieren en om actie te voeren tegen lichtvervuiling. Op zaterdag 29 oktober worden overal in Nederland worden activiteiten georganiseerd, zoals planetenwandelingen, nachtexcursies en sterrenkijkavonden.

Dit jaar kun je tijdens de Nacht van de Nacht ook het ruimtestation ISS twee maal erg mooi voorbij zien komen. De eerste overkomst is het mooist, om 18.34 uur. Je kunt ISS dan hoog over zien komen als een heel erg heldere stip. De tweede overkomst is om 20.14 uur, maar dan komt het ruimtestation minder hoog. Na twee minuten verdwijnt hij alweer in de schaduw van de aarde.

Follow Faqtman on Twitter