Onderzoeksboot verpletterd


Het zijn de gebieden op de aarde waarvan we het minste weten: de troggen die met name voor de kust van Japan diep onder de zeespiegel liggen. Slechts drie duikboten ter wereld zijn geschikt om deze soms wel 11.000 meter diepe onderwatercanyons in te gaan. Een van die schepen is nu verongelukt.

De Nereus, een Amerikaanse onderzoeksonderzeeër van het Woods Hole Oceanographic Institution is, naar nu pas bekend is geworden, na een missie op 10 mei niet meer aan de oppervlakte terug gekeerd. Op die datum dook het onbemande schip af in de Challenger Deep, een 10.900 meter diepe trog tussen Japan en de Filipijnen. Op 9900 meter raakte de bemanning van het onderzoeksschip van waaruit de Nereus werd gelanceerd het contact kwijt.

Later werd aan de oppervlakte puin waargenomen dat van de Nereus afkomstig was. Volgens Woods Hole is het schip waarschijnlijk verpletterd door de druk van het water. Op dergelijke dieptes is het gewicht van al het water boven de onderzeeër zo groot, dat vrijwel geen constructie er tegen bestand is. Met dit ongeluk komt het hele onderzoeksprogramma op losse schroeven te staan.

Er zijn nu nog twee onderzeeërs over die op een dergelijke diepte kunnen duiken. Onderzoeksinstituut Jamstec uit Japan bezit de onbemande Abismo en regisseur James Cameron (Titanic, Avatar) heeft de Deepsea Challenger, een bemand schip dat voor filmopnames is gebruikt. Dat laatste schip ligt onbenut in een opslagruimte aan de Amerikaanse westkust.

Wat Woods Hole nu gaat doen, is onbekend. Eerst moet worden onderzocht hoe het ongeluk heeft kunnen plaatsvinden. De Nereus had de druk namelijk wel aan moeten kunnen, het was de sterkste van de drie ultra-onderzeeërs.