Koreanen maken lesbische muis


Een Koreaanse onderzoeker is er in geslaagd om lesbische muizen te maken. Kwestie van een gen uitschakelen.

Korea is het wereldcentrum voor gek genetisch onderzoek. Zonder moeilijk te doen over ethische vragen produceren ze in dat land constant nieuwe genetische wonderen als lichtgevende honden en gekloonde katten. Komt een nieuw hoogstandje bij: lesbische muizen.

Kwestie van een genetische ontwikkeling in de baarmoeder?
Kwestie van een genetische ontwikkeling in de baarmoeder?
Professor Chankyu Park van het Korea Advanced Institute of Science and Technology in Daejon ontdekte dat als hij bij muizenembryo’s het FucM gen wegneemt – zo heet dat gen echt, het regelt de niveaus van het vrouwelijke hormoon oestrogeen in de hersenen – er vrouwtjes ontstaan die achter andere vrouwtjes aangaan. Ook moeten deze muizinnen ineens niets meer van mannetjes hebben.

Wetenschappers hebben lang gezocht naar een genetische oorzaak van menselijke homoseksualiteit, maar professor Park beklemtoont dat het onmogelijk is om te zeggen of zijn ontdekking iets betekent voor de menselijke seksualiteit. Hij staat te trappelen om onderzoek te doen naar homo sapiens. Kun je met het wegnemen van een gen bij een meisjesembryo een lesbienne kweken? Park wil het dolgraag weten, maar schrijft in het vaktijdschrift BMC Genetics dat het ‘erg moeilijk’ is om vrijwilligers te vinden die bereid zijn hun kind als proefkonijn te gebruiken.

Beeld © Rikke68 | Dreamstime.com