Onderzoekers maken hartje


Voor het eerst zijn onderzoekers er in geslaagd een hartje te maken uit biologische materialen. Dat zou op termijn kunstharten kunnen vervangen. Genetici van de universiteit van Pittsburgh (VS) gebruikten menselijke huidcellen die ze terugveranderden in geïnduceerde pluripotente stamcellen. Dat zijn cellen die uit kunnen groeien tot elke mogelijke menselijke cel.

Dit klompje cellen werd gestimuleerd om tot hartcellen uit te groeien, de onderzoekers maakte het vast aan het aderstelsel van een muis. Zo werden de cellen van bloed voorzien. Na 20 dagen begonnen de inmiddels tot hartje uitgegroeide cellen zich ritmisch samen te trekken met een snelheid van 50 slagen per minuut.

De onderzoekers haasten zich om te melden dat ze daarmee nog geen menselijk hart hebben gemaakt. Wat ze wel hebben aangetoond is dat het in principe mogelijk is uit stamcellen ooit een hart te gaan bouwen dat kan functioneren. Daarvoor zijn dan alleen een paar huidcellen van de patiënt nodig, en wellicht iets van zijn of haar bloed.

Daarmee zouden in de toekomst veel hartpatiënten gered kunnen worden, die nu nog op een transplantatie wachten. Werken met stamcellen kan de noodzaak voor donororganen zelfs helemaal overbodig maken. In Japan is enkele maanden terug een menselijk levertje gekweekt met deze cellen.