Onderzoekers: Hitler pleegde zelfmoord


Hitler

Franse wetenschappers hebben de samenzweringstheorieën ontkracht dat Adolf Hitler de Tweede Wereldoorlog heeft overleefd. Na onderzoek van een stukje van Hitlers gebit dat in Moskou werd bewaard, is het zeker dat hij in 1945 stierf, zei de patholoog-anatoom Philippe Charlier (Université Paris-Descartes).

‘Hij vluchtte niet naar Argentinië in een onderzeeër, hij is niet op een verborgen basis in Antarctica of aan de donkere kant van de maan’, vertelde Charlier persbureau AFP. Hitlers tanden zijn ‘authentiek, er is geen twijfel mogelijk’. De Fransman maakte een vergelijking met röntgenbeelden van Hitlers hoofd van het jaar voor zijn dood.

Charlier heeft het gebit met vier andere wetenschappers bestudeerd. De resultaten werden gepubliceerd in het tijdschrift European Journal of Internal Medicine. Hitler had slechte tanden en een gedeeltelijk kunstgebid. Charlier verklaarde dat er geen vleesvezels tussen zijn tanden zijn gevonden, wat in overeenstemming is met het feit dat Hitler een vegetariër was.

Adolf Hitler

In maart en juli 2017 stelde de Russische geheime dienst FSB voor het eerst sinds 1946 wetenschappers in staat om de botten van Hitler te onderzoeken. Een Frans onderzoeksteam mocht een schedelfragment analyseren. Het had een gat in de linkerhelft, waarschijnlijk veroorzaakt door een kogel.

Getuigen verklaren dat Hitler zelfmoord pleegde op 30 april 1945 in de Führerbunker in Berlijn, toen de nederlaag van nazi-Duitsland nog een kwestie van dagen was. Het onderzoeken van het schedelfragment is van belang voor de doodsoorzaak, zei Charlier. ‘We wisten niet of hij een cyanide-capsule gebruikte om zichzelf te doden, of dat het een kogel in zijn hoofd was.’ Naar alle waarschijnlijkheid gebruikte Hitler beide methoden min of meer gelijktijdig.

Op de tanden zijn geen tekenen van mechanisch geweld gevonden. Het schot was dus niet in de mond, maar in het voorhoofd of in de nek.