Twaalf jaar zoeken: er zijn geen aliens


lasertelescoop

Nasa komt de laatste tijd zo vaak met aankondigingen over mogelijk leven in het universum dat het lijkt alsof we op het punt staan dat te ontdekken. Toch is de kans dat we ooit oog in oog staan met een alien vrijwel nihil, blijkt uit een andere studie, uitgevoerd door University of California Berkeley in samenwerking met Seti, de wetenschappelijke zoektocht naar buitenaards leven.

Met hulp van de Keck telescope in Hawaii keken sterrenkundigen van de universiteit tussen 2004 en 2016 naar de ruimte. De data van de telescoop werd door een computer beoordeeld op het voorkomen van laserlicht. Want dat is een teken van intelligentie, zo vermoeden astrobiologen al langer. Iedere technologisch ontwikkelde samenleving zal de handige truc om licht te bundelen uiteindelijk uitvinden, is de theorie. En dan is het een kwestie van tijd voordat ze zo’n laser afschieten op de ruimte, bijvoorbeeld als ze zelf zoeken naar buitenaards leven.

Juist doordat lasers zo krachtig zijn, kun je het licht ook op grote afstand nog ontdekken. In totaal werden 5600 sterren en de bijbehorende planeten op die manier bekeken. Daarmee is het de grootste en meest langdurige zoektocht naar intelligent leven met hulp van een telescoop ooit. Een aantal keren gaf de computer aan laserlicht te hebben gevonden, maar nader onderzoek leverde steeds op dat het valse positieven waren. Heet gas van een ster bijvoorbeeld.

We zijn dus alleen. Althans, er is geen alien die lasers in onze richting afschieten. Wellicht zijn ze nog niet zo ver, of hebben ze iets anders uitgevonden. Toch is het de zoveelste zoektocht naar leven die niets oplevert. Eerder werd gekeken of ergens in de ruimte kunstlicht wordt geproduceerd. Ook dat is zonder resultaat gebleven. Waardoor de gedachte dat we nooit contact gaan maken, zich toch begint op te dringen.