Onderzoek: Rambo steeds gewelddadiger


De prijs voor het foutste kado deze feestdagen gaat naar de dvd Rambo IV. Deze film is het laatste deel in de reeks met Sylvester Stalone.

In het flinterdunne verhaaltje neemt onze held het op tegen Birmese troepen die zich in de film op wrede wijze vergrijpen aan de Karen minderheid in het grensgebied met Thailand. Je krijgt met deze film waar voor je geld: nog nooit was Rambo zo bloedig.

Lekker schieten.
Lekker schieten.
De film is een orgie van explosies, wreedheid en ingewanden. Er zijn niet minder dan 236 kills in totaal, zo blijkt uit vergelijkend onderzoek naar de filmreeks. Nog nooit werden in een Rambofilm zo veel mensen gedood, nooit eerder viel de eerste dode zo snel en nog nooit eerder was Rambo zo effectief: bij doodt meer mensen per minuut dan in eerdere films (2,59).

Desondanks is de rolprent uitgerekend in Myanmar ongekend populair. Hoewel de film door de dictatoriale machthebbers uiteraard streng verboden is, zijn illegale dvd’s van de rolprent overal te koop in de voormalige hoofdstad Yangon. Een doorn in het oog van de junta. De politie heeft daarom strikte orders om straatventers die film verkopen op te pakken.

Tevergeefs, het leger is zó gehaat in Myanmar, onder de toonbank weten dvd’s toch hun weg te vinden naar de bevolking. Stalone heeft aangekondigd dat dit niet de laatste film zal zijn met John Rambo als eenzame actieheld. Aangezien het aantal doden per Rambo-film verdubbeld, zal dit volgende deel uit de cyclus waarschijnlijk bijna 500 doden bevatten.

Rambo V speelt zich af in Mexico, verwacht dus veel exploderende sombrero’s.