Onderzoek: oudere ouders krijgen bravere kinderen


brave kinderen

Mensen die op oudere leeftijd kinderen ter wereld brengen, nemen een risico. De kans op lichamelijke en geestelijke afwijkingen nemen toe, zwangerschappen zijn riskanter. Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben nu echter ontdekt dat kinderen van oudere ouders wel iets braver zijn dan die van jonge ouders.

De onderzoekers van de Universiteit van Utrecht analyseerde de gegevens van 32.893 Nederlandse kinderen uit het geboortejaar 1980. In de gegevens zochten de Utrechtenaren naar gedragsproblemen, zoals een neiging tot agressiviteit of rebellie.

Alle data zijn verzameld met hulp van mensen uit de omgeving van het kind: de leerkrachten; de vader; de moeder en ook de kinderen zelf. Dit geeft de mogelijkheid het gedrag van kinderen te begrijpen in verschillende situaties.

De leeftijd van de ouders heeft duidelijk een licht positief effect op hoe goed de kinderen zich gedragen. Vooral kinderen van oudere moeders zijn minder geneigd tot agressief gedrag dan kinderen van jongere moeders. De impact van de leeftijd van de ouders wordt geschat op drie procent. Dat is niet veel, maar toch significant.

Hoe het komt, is niet uitgezocht. Maar oudere ouders hebben een betere opvoedingsstijl kunnen ontwikkelen door meer levenservaring. Ze zijn beter op elkaar en het kind ingespeeld, blijkt uit andere studies. Het kan ook zelfselectie zijn, waardoor rustige of vooruit denkende mensen later kinderen krijgen.