Onderzoek naar supervirus gaat door


Nederlandse onderzoekers mogen doorgaan met onderzoek naar een supervirus dat ze zelf hebben gemaakt. Afgelopen jaar zorgden Ron Fouchier (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Yoshihiro Kawaoka (Universiteit Wisconsin-Madison, Verenigde Staten) voor opzien door aan te kondigen dat ze door genetische mutatie een supervirus aan het ontwikkelen waren. Dit virus, gebaseerd op het bekende vogelgriepvirus H5N1, zou zowel zeer besmettelijk als dodelijk zijn.

De twee werkten in opdracht van de Amerikaanse overheidsdienst National Institure of Health aan het virus om te ontdekken of zo’n ziekteverwekker ook op natuurlijke wijze kan ontstaan. Door het zelf te ontwikkelen, hopen de onderzoekers beter voorbereid te zijn als een supervirus in de natuur ontstaat.

Wereldwijd ontstond gekrakeel rond het onderzoek. Reden voor Fouchier om tijdelijk te stoppen. Dat gaf overheden beter de kans om maatregelen te nemen, zodat de formule voor het virus niet in de verkeerde handen valt. Dat doel is nu bereikt, zo schrijft Fouchier in het vakblad Science, reden voor hem om door te gaan met het levensgevaarlijke virus.