Onderzoek: geld tellen maakt gelukkig


Najaarsblues? Beetje depri? Ga geld tellen. Daar wordt een mens heel gelukkig van, zelfs als het van een ander is.

Bankiers doen het soms nog wel eens; voor caissières in de supermarkt is het vaste prik; Dagobert Duck heeft er zijn hobby van gemaakt: geld tellen. Volgens nieuw Chinees onderzoek wordt je er dolblij van.

De Chinezen, verbonden aan de Sun Yet-Sen universiteit in Guangzhou in China, namen twee groepen proefpersonen. De ene groep moest tachtig biljetten van honderd dollar tellen, de tweede groep kreeg blanco stukjes papier. Daarna werden beide groepen aan een videospelletje gezet.

Dat spelletje was zo gemaakt, dat sommige spelers halverwege ineens op een zeer irritante manier verliezen. Van deze mensen werd het stressgehalte gemeten. De verliezers die daarvoor geld hadden geteld kon het niet zo veel schelen, terwijl de verliezers die zich met blanco papier hadden beziggehouden zeer gefrustreerd waren.

Het experiment werd met nieuwe proefpersonen herhaald. Zij moesten geen videospelletje spelen, maar na het tellen van geld of papier hun vingers in heet water stoppen. De proefpersonen die geld hadden geteld, voelden daarbij minder pijn dan de mensen die stukjes papier door hun vingers hadden laten gaan.

Met dit experiment tonen de Chinezen aan dat de perceptie van pijn erg afhankelijk is van onze psychische gesteldheid. Waarom geld zo inwerkt op ons brein is echter nog een raadsel. Het heeft waarschijnlijk te maken met de mogelijkheden die een goed gevulde portemonnee ons biedt.

De onderzoeksleider heeft al wel toepassingen bedacht voor zijn studie. Wie gaat solliciteren of op de versiertoer wil, doet er goed aan flink te pinnen en daarna de briefjes eindeloos te tellen.