Onderzeese vulkaan breekt uit


Voor de kust van het eilandstaatje Tonga in de Stille Zuidzee is een nieuw eiland aan het ontstaan. De onderzeese vulkaan Havre, die gold als uitgedoofd, groeit. Geologen hebben ontdekt dat Havre in 2012 een uitbarsting heeft gehad onder het wateroppervlak. Daarbij zijn grote hoeveelheden puimsteen ontstaan.

Dit gesteente is heel licht en drijft. In de zomer van 2012 werden inderdaad grote tapijten van puimsteen ontdekt op het wateroppervlak. Deze ‘drijvende eilanden’ waren lastig voor het scheepvaartverkeer en konden zelfs vanuit de ruimte worden gezien.

Met het onderzoeksschip Tangaroa zijn nu metingen bij de vulkaan gedaan. Die lag oorspronkelijk 900 meter onder het wateroppervlak. Maar nu zitten er twee pieken op van 250 meter hoogte (het witte puntje op de foto). Die lijken bovendien nog steeds iets te groeien.

Uiteindelijk kan op die plek zelfs een nieuw eiland ontstaan, schrijft een groep internationale geologen in het wetenschappelijke blad Eos. Als dat gebeurt, wordt Tonga een stukje groter.