Onderzeese vulkaan bedreigt Venezuela


kick m jenny

De Venezolaanse autoriteiten maken zich grote zorgen over de de Caribische vulkaan ‘Kick’em Jenny’. Volgens het seismologisch instituut van het land (Funvisis) kan een uitbarsting van onderzeese vulkaan tsunami’s veroorzaken die in een en een half uur aan de kust van het Zuid-Amerikaanse land aanspoelen met verwoestende gevolgen. Ook Aruba en Curaçao zouden daarmee te maken kunnen krijgen.

De onderwatervulkaan Kick’em Jenny ligt acht kilometer ten noorden van het eiland Grenada, ongeveer tweehonderd kilometer van het vasteland van Venezuela. Hij is hoog, volgens het seismische onderzoeksinstituut van de Universiteit van de West Indies torent de vulkaan 1300 meter vanaf de zeebodem omhoog. De top ligt 180 meter onder het zeeoppervlak. Volgens deskundigen kan de uitbraak aanstaande zijn. Sinds 11 juli is de vulkanische activiteit enorm toegenomen.

Het waarschuwingsniveau voor een uitbraak is verhoogd naar niveau oranje: een uitbarsting is aanstaande, vijf kilometer van de vulkaan is een veiligheidszone opgericht. In Venezuela zullen ze het hardst worden getroffen, vandaar dat ze daar alle hulpdiensten in hoogste staat van paraatheid hebben gebracht. Het is echter de vraag wat het arme en chaotische land onder de extreem-linkse president Maduro kan doen.

Kick’em Jenny is de enige actieve onderzeese vulkaan in de oostelijke Caraïben. Sinds 1939 hij minstens twaalf keer uitgebarsten, het meest recent in december 2001.