Onderkin grote afknapper


Macho mannen zijn helemaal niet zo aantrekkelijk.

Wat voor man vinden vrouwen aantrekkelijk? Tot nu toe was de theorie dat vrouwen vooral vallen op mannen die veel testosteron in zich hebben. Die krijgen grote vierkante kaken, sterke spieren en vertonen meer macho gedrag. Die voorkeur is evolutionair gezien logisch, mannen met veel testosteron kunnen een vrouw beter beschermen en ze hebben een sterk immuunsysteem. Testosteron is nadelig voor de afweer van een man, dus dat hij desondanks nog leeft toont aan dat hij een sterk immuunsysteem heeft.

Maar is dat wel zo? Aan de universiteit van Pretoria denken ze dat vooral dunne mannen aantrekkelijk zijn. Uit eerder onderzoek is gebleken dat dikke mannen ook een zwakker immuunsysteem hebben, dus dat ze kinderen verwekken met minder overlevingskansen. Dunne mannen zouden daardoor aantrekkelijker worden.

Om die hypothese te testen werden 69 blanke mannen gefotografeerd in hun onderbroek. Ook werd van de mannen bloed afgenomen om hun immuunsysteem te testen. De foto’s werden getoond aan 29 vrouwen die in de vruchtbare fase van hun menstruatie zaten. De vrouwen bleken niet ge├»nteresseerd in dikke mannen, vooral niet mannen ‘met vet in hun gezicht’, oftewel een onderkin. Die mannen bleken ook het slechtste immuunsysteem te hebben.

Opmerkelijk was dat ook de mannen met veel testosteron niet als zeer aantrekkelijk werden beoordeeld en dat er aan hun immuunsysteem weinig te merken was van hun hoge hormoonspiegel, zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Proceedings of the Royal Society B. Slanke mannen zonder onderkin kwamen uit de test – en uit het onderzoek naar hun afweersysteem – als meest aantrekkelijk en gezond.

Follow Faqtman on Twitter