Oma is liever voor kleindochters


Grootouders hebben wel degelijk favorieten. Oma’s geven het meest om de dochters van hun zonen, blijkt uit onderzoek.

Vraag het aan je grootmoeder en ze zal zeggen dat al haar kleinkinderen haar even lief zijn. Maar is dat wel zo? Uit onderzoek dat deze maand wordt gepubliceerd in het vaktijdschrift Proceedings of the Royal Society B blijkt van niet.grootmoeder Enfad Onderzoekers van universiteiten in zeven landen analyseerden families waarbij grootmoeders noodgedwongen hun kleinkinderen opvoeden, bijvoorbeeld als de ouders zijn overleden.

Uit de sterftecijfers van diezelfde kleinkinderen komt naar voren dat je een grotere kans hebt om te overleven als je de dochter bent van een zoon van je oma. Zonen van zonen sterven het meest als ze door oma worden opgevoed. Hun kansen zijn iets beter als ze worden opgevoed door de moeder van hun moeder.

Hoe komt dit zo? Volgens de onderzoekers heeft het te maken met genen. Grootmoeders geven via hun kinderen een kwart van hun genen door aan al hun kleinkinderen. Maar kleindochters krijgen via het X-chromosoom van hun grootmoeder belangrijkere eigenschappen mee dan kleinzonen. Ze hebben vaak dezelfde botopbouw in hun gezicht en ze hebben dezelfde geur als oma.

Onherroepelijk zien en ruiken grootmoeders zichzelf in de dochters van hun zonen. Dat vertaalt zich in betere voeding, betere zorg en uiteindelijk dus een grotere kans voor die kleindochters om de volwassen leeftijd te bereiken.

Foto: Enfad