Oma geeft kleinkind astma


Nog een reden om te stoppen met roken, tenminste als je vrouw bent: je kunt zelfs je ongeboren kleinkinderen astma geven. Onderzoekers van het Los Angeles Biomedical Research Institute gaven zwangere vrouwelijke ratten nicotine. Deze vrouwtjes kregen vervolgens kinderen met een verhoogde kans op astma. Die kregen op hun beurt ook weer kinderen, ook met een verhoogde kans op astma.

Op die manier wordt astma doorgegeven aan de derde generatie, zonder dat de tweede generatie zelf direct bloot heeft gestaan aan nicotine. Schijnbaar worden bepaalde genen door de nicotine veranderd, schrijven de onderzoekers in het vakblad Expert Review of Obstetrics & Gynecology.

Dit experiment bevestigt eerdere studies waaruit blijkt dat rokende grootmoeders meer astmatische kleinkinderen krijgen. Het is ook een aanwijzing dat mensen hun genen kunnen beschadigen en die defecten vervolgens doorgeven. Het biedt bovendien een antwoord op de vraag waarom astma een van de snelst groeiende aandoeningen ter wereld is.

In stedelijke gebieden van ontwikkelde landen heeft 1 op de 6 kinderen astma. Het aantal is sinds 1950 snel toegenomen, maar lijkt zich de laatste jaren te stabiliseren. In Nederland rookt een kwart van alle vrouwen.