Olympische spelen riskant


Meedoen aan de Olympische Spelen zorgt er voor dat je vroeg sterft. Vooral het hart geeft er vaak de brui aan.

Momenteel werken atleten uit de hele wereld zich in het zweet bij de Olympische Spelen van Londen te ‘halen’. Ze pushen zichzelf om medailles te halen. Daarbij kunnen ze hun gezondheid schade berokkenen, toont een Duitse studie aan.

Tom Simpson stierf tijdens de Tour de France na dopinggebruik.
Onderzoekers van de universiteit van Giessen onderzochten Duitse deelnemers aan recente Olympische Spelen; 54 daarvan waren inmiddels overleden.

De conclusie van het team? Topsport is niet goed voor je. De levensverwachting van iemand die de Olympische Spelen heeft gehaald, daalt tot gemiddeld 70,4 jaar (76,2 voor de gehele Duitse bevolking). Vooral atleten en wielrenners vallen bij bosjes om, in meer dan 60 procent van alle sterfgevallen waren ze door hartproblemen omgekomen.

Niet alle sporten zijn slecht voor je. De onderzoekers ontdekten ook dat roeiers, turners, zwemmers en kajakkers juist ouder worden dan gemiddeld: 82,6 jaar.

De onderzoekers merken fijntjes op dat het niet de sport zelf hoeft te zijn die slecht voor je is. Vroege sterfgevallen komen vooral voor bij sporten die bekend staan om doping, als wielrennen. Dat kan de werkelijke oorzaak zijn van hartproblemen. Mensen moeten vooral blijven sporten, staat in het rapport, dat is veel beter dan niets doen.

Het rapport werd aangeboden op de jaarvergadering van de Deutsche Gesellschaft für Kardiologie- , Herz- und Kreislaufforschung in Mannheim.

Follow Faqtman on Twitter