Olifanten kunnen goed tellen


olifanten tellen

Aziatische olifanten hebben een verrassend goed gevoel voor cijfers. Zoals een experiment aantoont, kunnen ze het verschil tussen twee hoeveelheden fruit gemakkelijk inschatten – zelfs als de verschillen klein zijn. De slimme dikhuiden moeten alleen mensen voor zich dulden als het om tellen gaan.

Om tot deze conclusie te komen, hebben biologen van de Sokendai Universiteit in Japan een olifant in een dierentuin opgeleid om te werken met een touchscreen (foto). De olifant kreeg daarop twee foto’s met elk nul tot tien traktaties te zien, inclusief bananen, watermeloenen en appels.

De olifant moest het beeld aanraken waarop het meeste fruit te zien was. Om het extra moeilijk te maken, werden de vruchten gepresenteerd in verschillende grootten. Op deze manier kon de olifant de hoeveelheden niet eenvoudig vergelijken op basis van de grootte. Elke keer dat ze de grotere hoeveelheid voedsel correct identificeerde, ontving de olifant een beloning.

De olifant koos het juiste beeld in 181 van de 271 pogingen – een slagingspercentage van 66,8 procent. Het verbazingwekkende: terwijl andere diersoorten afhaken als de verschillen klein zijn, had deze factor geen invloed op de olifant. Bij mensen werkt het vrijwel hetzelfde, maar wij kunnen het fruit tellen. Hoe olifanten dat doen, is nog onbekend.