Olifanten jagen in Amerika


Ooit leefde er een olifantensoort in Amerika. Op het hele continent worden botten gevonden die dat aantonen. Maar, zo dachten paleontologen tot nu toe, die waren allang verdwenen toen mensen arriveerden via de tijdelijke landbrug tussen Siberië en Alaska.

Fout, zo blijkt nu. In de buurt van Sonora, Mexico zijn botten gevonden van olifanten uit de familie der Gomphotheriidae die klaarblijkelijk zijn gedood door pijl en boog. Tussen de botten werden namelijk pijlpunten gevonden door onderzoekers van de universiteit van Arizona.

De botten zijn 13.400 jaar oud, wat betekent dat dit de laatste Gomphotheriidae in Amerika zijn. Jongere botten zijn nog niet gevonden. Wellicht dat deze vondst het punt markeert waarop deze dieren zijn uitgestorven in noordelijk Amerika. De mensen die de pijlen afschoten staan bekend als de Clovis cultuur, naar het plaatsje in de VS waar voor het eerst sporen van ze zijn gevonden.

Voor deze cultuur is het juist een van de oudste vindplaatsen. Alleen in Texas zijn sporen van de Clovis gevonden die nog iets ouder waren. Het bewijst dat deze cultuur niet alleen bizon at, maar ook olifant op het menu had staan. Omdat de Clovis pas 13.500 jaar geleden arriveerden in Amerika, heeft het eten van olifanten niet lang geduurd, ze waren al snel uitgestorven.

Een verslag van de opgraving is gepubliceerd in het vakblad Pnas.