Olifant-wombat gevonden


Aan de Australische kust is het fossiel van een wombat gevonden. Niets bijzonders, deze beesten komen in AustraliĆ« – maar nergens anders – veel voor. Het zijn koddige en makkelijk te temmen dieren. Behalve dan dat deze wombat zo groot was als een olifant, zo meldt de Australische krant Herald Sun. Het fossiel is bovendien opmerkelijk goed bewaard gebleven.

Medewerkers van het Victoria Museum voor natuurgeschiedenis hebben het fossiel uitgegraven uit de overhangende klif en meegenomen voor preservering en onderzoek. Ze konden in ieder geval al melden dat de wombat slechts 40.000 jaar geleden leefde, niet lang voor dieren met deze omvang begonnen uit te sterven.

Dat er ooit gigantische wombats over de Australische bodem liepen, was al bekend. Maar zo groot als deze, dat is nieuw. Wellicht is het een nieuwe ondersoort van eerder gevonden exemplaren. Medewerkers van het museum spreken in de krant over een ‘doorbraak’ die ze wellicht gaat helpen om te ontdekken waarom deze dieren zijn uitgestorven.