Olifant spreekt Koreaans


Annyong (hallo), anja (ga zitten), aniya (nee), nuo (ga liggen) en choah (goed). Dat is de woordenschat die de olifant Koshik in een Zuid-Koreaanse dierentuin heeft opgepikt.

Om de geluiden te kunnen maken steekt de olifant zijn slurf in zijn mond, met alleen zijn mond kan hij de geluiden niet produceren. Koshik was lang de enige Aziatische olifant in de dierentuin en had als enige ‘aanspraak’ zijn verzorgers. Dat zou volgens Oostenrijkse onderzoekers de olifant er toe hebben gebracht om menselijke taal te imiteren. De olifant lijkt alleen niet te snappen wat hij zegt, zo schrijven ze in het vakblad Current Biology.

Koshik (links) met hoofdonderzoekster Dr. Angela Stöger-Horwath (midden). Foto: Universität Wien.

Olifanten hebben net als mensen stembanden. Daarmee kunnen ze een zeer diep gebrom maken, dat kilometers verder opgepikt kan worden door soortgenoten. Olifanten hebben echter geen lippen om mee te articuleren. Daarvoor gebruikt Koshik zijn slurf.

Van sommige Afrikaanse olifanten is bekend dat ze auto’s en brommers imiteren. Ook zouden er olifanten zijn die een eenvoudig deuntje kunnen natrompetteren. Koshik is echter de eerste olifant waarvan bekend is dat hij menselijke spraak kan imiteren.

Luister hier naar Koshik.

Follow Faqtman on Twitter