Olifant blijkt goede luisteraar


Olifanten worden bestudeerd door mensen omdat ze mooi, interessant en slim zijn. Nu blijkt dat de dikhuiden ook ons bestuderen.

Een Brits-Amerikaans onderzoeksteam trok naar het nationale park Amboseli in Kenia om het gedrag van olifanten te analyseren. In het park wonen wilde olifanten en mensen van de stammen Masai en Kamba. De Masai willen nog wel eens een olifant doden. Van de Kamba hebben de dieren minder te vrezen. Gewapend met opnames van zinnen als: ‘Kijk daar komt een groep olifanten’ in beide talen trokken de onderzoekers het veld in. Het idee was te kijken hoe de dieren zouden reageren.

De opname in Masai maakte veel meer indruk op de olifanten. Kennelijk maakten ze de associatie met gevaar. Opnames van Masai vrouwen en jongetjes hadden ook weinig effect. Volgens de onderzoekers vraagt deze competentie grote denkkracht van de hersenen. We komen steeds meer te weten van de grote sociale intelligentie en het denkvermogen van de dieren. Toch zijn sociale experimenten zoals met mensapen gebeurt, vaak moeilijk om goed en veilig te organiseren.

De resultaten van het onderzoek werden gepubliceerd in Proceedings of the National Academy of Sciences.