Olie maakt rijst magerder


Witte rijst is een van de meest gegeten voedingsmiddelen ter wereld. Terwijl het helemaal niet zo goed voor een mens is. Een typische portie bevat tussen de 200 en 300 kilocalorieën, hoofdzakelijk in de vorm van zetmeel. Dat kan makkelijk in lichaamsvet worden omgezet als je het niet gelijk verbrandt.

Maar nu is een methode ontdekt om het aantal calorieën in rijst te halveren. Gek genoeg moet je daarvoor een beetje olie toevoegen aan het water waarin de rijst kookt. De truc is afkomstig van het College of Chemical Sciences in Sri Lanka en werd gepresenteerd op de jaarvergadering van de American Chemical Society.

De wetenschap achter de nieuwe kookmethode is simpel. Rijst bevat zetmeel dat niet wordt verteerd in het menselijk stofwisselingskanaal. Behalve als je het kookt, dan verandert de structuur van het zetmeel zodanig, dat het door het menselijk lichaam in de vorm van glucose opgenomen, weer het als bron van energie wordt gebruikt.

Door een theelepel olie toe te voegen aan de rijst, wordt dat chemische proces gestopt. Het zetmeel blijft in de niet verteerbare variant en gedraagt zich als vezels in het lichaam. Belangrijk is wel dat de rijst na het koken met olie eerst afkoelt en vlak voor het opdienen met hulp van een magnetron wordt opgewarmd.