Old girls network bestaat niet


afstuderen

Het is een bekend fenomeen in de zakenwereld: het old boys network. Mannen die een hogere positie in de maatschappij ambiëren, helpen elkaar. Vrindjes schuiven elkaar banen toe, gaan samen in zaken en tippen hun netwerk als er een goede investering langskomt. Veel van deze mannen kennen elkaar uit de betere scholen en universiteiten, waar ze gezamenlijk hun tocht naar volwassenheid hebben gemaakt.

Nu vrouwen zich steeds meer emanciperen, zou er ook een old girls network ontstaan? Nee, zegt het University College London (GB) na een studie van zevenduizend mensen die in de jaren zeventig zijn geboren. Bij mannen is afkomst, scholing en studie zeer bepalend voor hun kansen in het leven. Mannen die naar een privéschool zijn gegaan, hebben een twee keer zo grote kans om later in hun leven tot de hoogste inkomensklasse te horen. Een dergelijke school op je CV is zelfs belangrijker dan goede cijfers op een openbare school, blijkt uit het onderzoek.

Maar bij vrouwen gaat dat totaal niet op. Hun cijfers zijn bepalend, net als wat ze gaan studeren, niet waar ze op school hebben gezeten en met wie ze vriendinnetjes waren. Schijnbaar vormen mannen op school een pact dat later in het leven voordelen biedt, maar vallen vrouwen buiten de boot. Het kan wellicht ook verklaren waarom vrouwen nog altijd minder verdienen dan mannen, ze behoren niet tot een clubje. Het old girls network moet nog worden opgericht.

Volgens de onderzoekers kan er ook wat anders aan de hand zijn. De vrouwen uit het onderzoek gingen hoofdzakelijk in de jaren tachtig naar de lagere en middelbare school. In die periode werden ze veel minder dan mannen aangesproken op ambitie en talent, ontdekten de onderzoekers in hun interviews. Vooral op scholen die – in het Verenigd Koninkrijk heel normaal – naar geslacht waren gescheiden. Daar werden de meisjes vooral voorbereid op een toekomst als vrouw-van.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het International Journal of Epidemiology.