Oktoberfest maakt mensen ziek (maar anders dan je denkt)


Oktoberfest

Vandaag begint het Oktoberfest in Beieren. Bekend van de enorme hoeveelheden bier en vette snacks. Maar toch zorgt iets anders voor een hoog ziekteverzuim rond dit drinkfeest. Er is zelfs een naam voor: weidegriep. Naar de weide waar het feest losbarst.

Druipende neuzen, dat zijn de meest voorkomende gevolgen van het feest. Het Oktoberfest is een ware virale uitwisseling. In de benauwde atmosfeer van de feesttenten worden de ziekteverwekkers gemakkelijk uitgewisseld. Bovendien verzwakt alcohol het immuunsysteem. Artsenpraktijken registreren in het gebied rond München altijd iets eerder een griepepidemie dan in de rest van Duitsland.

Onderzoekers van het Universitair Ziekenhuis München toonden aan dat het risico op hartritmestoornissen een ander fenomeen is dat nauw met het bierfeest samenhangt. In 2015 vroegen ze biertentbezoekers met behulp van een smartphone hun hartritme te meten en een alcohol-test te doen. Volgens die studie had bijna een derde van de 3.000 onderzochte gasten hartritmestoornissen, het voorstadium van een hartaanval. De problemen namen toe met de hoeveelheid alcohol.

Om de gezondheidsproblemen tegen te gaan, heeft het Oktoberfest 600 vrijwilligers en vijftig artsen die eerste hulp kunnen verlenen. Vorig jaar behandelden ze 3580 patiënten met medische problemen. In slechts 760 gevallen ging het allemaal om ernstige dronkenschap. Geheugenverlies lijkt ook een probleem te zijn.