Oklahoma trilt door fracking


dreamstime_xs_57649800

Fracking ligt al langere tijd onder vuur. Dat is het boren naar gas door de ondergrond met hydraulische middelen kapot te kraken. In de Amerikaanse staat Oklahoma hebben ze net een waarschuwing gehad dat die methode van gaswinning misschien inderdaad niet ideaal is. Afgelopen maand is daar een aardbeving met een kracht 5,8 waargenomen.

De grond rommelt ter plaatse al langer. Sinds een paar jaar nemen seismologen er steeds zwaardere bevingen waar. Terwijl Oklahoma traditioneel een rustige staat was; het ligt oostelijk van de Rocky Mountains, waar normaal vrijwel geen aardbevingen voorkomen. Tot bedrijven rond de eeuwwisseling grootschalig naar gas begonnen te fracken. Tussen 2008 en 2014 nam het aantal aardbevingen toe met 87 procent.

De US Geological Survey waarschuwt nu dat er nog zwaardere bevingen mogelijk zijn. Bij de laatste twee bevingen raakten in het stadje Cushing gebouwen uit het lood, de schade bedraagt meer dan een miljoen dollar. Maar een volgende keer kan er iets instorten, denkt de USGS. Een beving vorige week werd tot in Dallas (Texas) gevoeld, dat is 350 kilometer verderop.

Na de zware beving in september zijn enkele fracking bronnen tijdelijk gesloten. Maar de bewegingen in de ondergrond gaan door. Enkele dagen geleden werd een beving van 5,0 gevoeld in Cushing. Schijnbaar werkt de grond nog even door of zijn er meer oorzaken voor de bevingen. Huiseigenaren zijn na de laatste bevingen bang dat het te laat is om het trillen van de ondergrond nog te stoppen.

De vergelijking met de provincie Groningen dringen zich op. Daar wordt niet gefrackt maar geboord, een minder ingrijpende methode. Maar waar in Nederland de gaswinning wordt verminderd om aardbevingen tegen te gaan, lijken de Amerikanen zich weinig gelegen te laten aan de aardbevingen. Donald Trump heeft al aangekondigd dat er onder zijn bewind meer gefrackt gaat worden, niet minder.