Ogen verraden je seksualiteit


De wetenschap vraagt soms offers. Zoals in het geval van een groep proefpersonen die met een speciale bril op naar porno moesten kijken. Daarmee wilden onderzoekers van Cornell University (VS) de theorie testen dat je pupillen verwijden als je opgewonden raakt. Die theorie blijkt te kloppen. Tegelijkertijd is het ook een handig middel om vast te stellen of iemand homo- dan wel heteroseksueel is.

Foto: Che.

De proefpersonen werd eerst gevraagd naar hun seksuele voorkeuren. Toen werden ze voor een monitor gezet waarbij hun pupil via een infraroodsensor werd opgemeten. Heteroseksuele mannen hadden pupilverwijding bij vrouwen in seksuele situaties en niet bij mannen; heteroseksuele vrouwen hadden pupilverwijding bij mannen én vrouwen. Ook biseksuele mannen zetten grote ogen op bij vieze filmpjes van beide sekses.

Vooral dat laatste is een doorbraak, schrijven de onderzoekers. Tot nu toe werd gedacht dat biseksualiteit bij mannen gericht was op andere mannen, waarbij vrouwen een soort romantische bijvangst was.

De ontdekking dat de ogen je opgewondenheid verraden betekent een doorbraak in seksuologisch onderzoek. Tot nu toe werd opwinding gemeten door een sensor op de penis bij mannen en een soort tampon vol sensors bij vrouwen. Dat maakt onderzoek bij bijvoorbeeld afgelegen stammen of zeer religieuze mensen moeilijk. Terwijl het juist daar interessant is om te weten waar ze ontzettend opgewonden van raken.

Follow Faqtman on Twitter