Oeroude voetsporen gevonden


De stormen die deze winter over Groot-Brittannië zijn geraasd, hebben nogal wat schade aangericht. Maar ze hebben ook een geweldige wetenschappelijke ontdekking opgeleverd. In Happisburgh aan de oostkust van Engeland zijn dankzij een storm fossiele menselijke voetstappen onder het zand vandaan gekomen. Volgens archeologen zijn ze rond de 800.000 jaar oud.

Daarmee zijn het de oudste menselijke voetafdrukken buiten Afrika, laat het British Museum weten. Zij zijn een bliksemactie gestart om de afdrukken te behouden. Gebeurt er niets, dan zullen golven de sporen in de komende weken uitwissen.

Een eerste onderzoek toont aan dat het gaat om de afdrukken van meerdere vrouwen en kinderen en één man. Waarschijnlijk was het een familie die over een voormalig strand liep. Er zijn geen aanwijzingen dat ze aan het jagen waren. Het gaat waarschijnlijk om de soort Homo antecessor, een voorloper van de moderne mens. Die soort liep rechtop, net als mensen nu. Ze leefden in Europa tussen 1,2 miljoen en 800.000 jaar geleden.

De afdrukken zijn een eerste bewijs dat deze soort in Engeland rond liep. De komende maanden zullen de voetsporen worden bestudeerd om meer te weten te komen over de wandeling.