Oeroude vishaken en visgraten


De oudste gevonden vishaken tot nu toe. (foto: Science)

Als je weleens op open zee hebt gevist, weet je wat er allemaal bij komt kijken om haaien te vangen. Onze voorouders draaiden er lang geleden hun hand niet voor om.

Archeologen vonden in een grot in Oost-Timor twee gebroken vishaken gemaakt van schelpen; een van 11.000 en een van circa 20.000 jaar oud, de twee oudste exemplaren ooit gevonden. Verder troffen de onderzoekers daarbij 38.000 vissenbotjes aan. De oudsten van die botjes waren maar liefst 42.000 jaar oud.

Dat alles bewijst dat de mens al ruim 30.000 jaar vóór het begin van het moderne tijdperk Holoceen (wat 11.700 jaar terug begon) viste op tonijn, haaien en roggen. Dat deden ze waarschijnlijk met visnetten of vezelvislijnen met haken vanaf hun vlotten. Iets wat tot nu toe in die tijd niet voor mogelijk werd gehouden.

Volgens hoofdonderzoekster Sue O’Conner is de vondst helemaal uniek te noemen, aangezien het meeste vismateriaal uit die tijd verdwenen is door een flinke stijging van de zeespiegel. De grot in Oost-Timor bleef dat door zijn hoge ligging bespaard.

Het onderzoek staat beschreven in het vaktijdschrift Nature.

Follow Faqtman on Twitter