Oeroude schorpioen gevonden


In Zuid Afrika is het fossiel gevonden van een 350 miljoen jaar oude schorpioen. Daarmee is het wellicht de oudste diersoort ter wereld. Nog belangrijker: de vondst toont aan dat er 350 miljoen jaar geleden al een uitgebreid ecosysteem bestond waarin de schorpioen voer kon vinden en zich kon beschermen. Algemeen werd aangenomen dat toen alleen ongewervelde dieren bestonden.

De aarde bestond in die tijd uit een supercontinent, Gondwana, waarop leven ontstond dat uit de zee was gekropen. Dat het echter ook complexe dieren als de schorpioen kon herbergen, is nieuw. Uiteindelijk brak Gondwana in stukken, die uit elkaar dreven om nieuwe continenten te gaan vormen. Een daarvan is Afrika, waar uiteindelijk – vele miljoenen jaren later – ook de mens zou ontstaan.

Deze belangrijke vondst is gedaan bij Grahamstown door medewerkers van de universiteit van Witwatersrand. Die hebben daarmee ook gelijk het oudste fossiel van een levend wezen van het zuidelijk halfrond in handen. Ze willen de versteende resten verder onderzoeken om te ontdekken hoe de schorpioen leefde en hoe zijn habitat er mogelijk heeft uitgezien. Bovendien wordt de omgeving uitgekamd om wellicht nog andere fossielen te vinden.