Oeroude mondbacteriën verklaren tandbederf-epidemie


Zo’n 8000 jaar geleden ging de mens van jagen en verzamelen over op boeren. Vervolgens gingen we ruim 100 jaar geleden over op industrieel bewerkt voedsel. Al die veranderingen in dieet is ons niet in koude kleren gaan zitten. Bacteriën evolueerden mee en zorgen er nu voor dat ons gebit in permanente staat van ziekte verkeerd, zo schrijft een internationaal onderzoeksteam in Nature Genetics.

De wetenschappers haalden DNA van bacteriën uit de versteende tandplak van 34 skeletten van Noord-Europeanen uit verschillende tijden. Zij zagen dat de bacteriepopulatie sterk veranderden van de laatste jagers-verzamelaars naar de eerste boeren, en weer opnieuw van mensen uit de middeleeuwen tot mensen na de industriële revolutie.

Met de opkomst van de industrie eind achttiende eeuw kwam ineens veel suiker in ons dagelijks dieet, en dat had zijn gevolgen voor onze gezondheid. De bacteriestammen bleken minder divers te worden; de tandbederf veroorzakende bacteriën kregen de overhand. Met gaatjes tot gevolg.

Het onderzoeksteam gaat nu kijken naar bacteriën in de tandplak van skeletten over de hele wereld, inclusief de neanderthaler.

Beeld: University of Adelaide’s Centre for Ancient DNA