Oeroude kinderlijkjes geven geheim prijs


Krem babys

Het Naturhistorisches Museum in de Oostenrijkse stad Wenen is begonnen aan het uitgraven van een zeer zelfzame vondst: een kindergraf uit de steentijd. In het graf liggen twee kleine kinderen, liefdevol naast elkaar geplaatst op het schouderblad van een mammoet.

Archeologen uit heel Europa kijken uit naar de uitkomsten van het onderzoek. Zijn de twee kinderen bijvoorbeeld familie van elkaar, of zelfs tweelingen? Genetische tests moeten dat uit gaan wijzen. Het schouderblad met de twee is uit de vindplaats nabij het plaatsje Krems overgebracht naar Wenen. Daar is het eerst uitgebreid gescand en aan een koolstofdatering onderworpen. Daaruit blijkt dat het in ieder geval ouder is dan eerder aangenomen, 32.000 in plaats van 27.000 jaar. Nu worden de botten los gemaakt van schouderblad.

De scan leverde nog een verrassing op. Met de twee kinderen was een jong dier begraven, wellicht als offer. Een eerste test van de lijkjes wijst uit dat ze rond de 9 maanden oud moeten zijn geweest. Ze zijn met de grootste zorg begraven, wat duidt op een groot respect voor kleine kinderen.

Wat archeologen interesseert is waaraan de kinderen zijn gestorven en hoe lang ze dood waren voor ze werden begraven. Een dergelijk oud kindergraf is nog niet eerder in Europa gevonden en kan ons iets zeggen over hoe deze verre voorvaderen met hun kroost omgingen. In december worden de eerste uitkomsten verwacht.