Oeroude bacterie gevonden


Wetenschappers hebben een micro-organisme ontdekt dat er tegenwoordig hetzelfde uitziet als meer dan twee miljard jaar geleden. Dat is bijna de helft van de geschiedenis van de aarde, een behoorlijk indrukwekkende periode. Het micro-organisme is een zwavelbacterie, die te klein is om met het blote oog te zien.

Wetenschappers van de Universiteit van Californië in Los Angeles, ontdekten fossiele overblijfselen van deze bacteriën. Die waren 1,8 miljard jaar oud, bewaard in gesteenten uit de kustwateren van West-Australië.

Toen ze deze fossielen onderzochten, vonden de Amerikanen dat ze er precies hetzelfde uitzagen als eerder ontdekte bacteriën die 2,3 miljard jaar geleden leefden in dezelfde regio. Nog indrukwekkender was het feit dat beide monsters fysiek niet te onderscheiden waren van moderne zwavelbacteriën die leven in de modder voor de kust van Chili.

Het is ongehoord dat een organisme al die tijd niet evolueert. Toch zeggen de ontdekkers dat hun vondst de theorie van Darwin over de ontwikkeling van organismes juist ondersteunt. Evolutie vindt alleen plaats als daarvoor een noodzaak bestaat. Die was er voor de bacteriën niet, hun omgeving bleef exact hetzelfde, al die jaren. Dus bleven ze onveranderd, schrijven de onderzoekers in hun studie, gepubliceerd in Pnas.