Oermannen tekenden vagina’s


In de Franse Dordogne hebben wetenschappers een bijzondere ontdekking gedaan: op de muren van een ingestorte goed geconserveerde grot vonden ze tekeningen van vrouwelijke geslachtsorganen. Oermannen hebben die er ongeveer 37.000 jaar geleden ingekrast. Een soort van ouderwetse Playboyposter voor aan de muur.

Het rondje met de inkeping op de steen is zo'n eeuwenoude vulva. Foto: www.pnas.org

Randall White, antropoloog aan de universiteit van New York, vertelt de New York Times dat deze tekeningen de oudste ooit zijn. Ze zijn volgens hem het eerste bewijs van grafische beeldkunst. Hij beschrijft de afbeeldingen als volgt: “Het zijn plaatjes van de vulva geïllustreerd als cirkels met een streep aan een kant. Je zag ze echt overal.” Verder vonden de onderzoekers simpele plaatjes van dieren zoals paarden en leeuwachtige-katten.

De oermannen konden de penis treffender tekenen. Foto: www.pnas.org

White en zijn team gaan de grot verder onderzoeken omdat ze hopen meer kunst te kunnen ontcijferen zodat ze de cultuur van de oermens beter leren begrijpen. White: “We hopen met de tekeningen in kaart te kunnen brengen wat de mensen toen deden. Er kan een relatie zijn tussen die twee dingen.”

Whites’ onderzoek wordt gepubliceerd in het komende nummer van het wetenschappelijke tijdschrift PNAS.

Follow Faqtman on Twitter