Oerang-oetans houden van wandelen


Wie denkt dat oerang-oetans de hele dag door boomtoppen slingeren heeft het mis, de mensapen blijken vooral te lopen. Wetenschappers volgden de dieren 2,5 jaar lang in een natuurgebied in Borneo en ontdekten dat ze vaker wandelen dan slingeren.

In het wetenschappelijke tijdschrift Oryx vertellen onderzoekers uit Borneo hoe ze hun onderzoek hebben gedaan. Ze hingen camera’s op in drie verschillende natuurgebieden en bestudeerden de apen zonder dat ze het door hadden in hun natuurlijke habitat. Een camera was gericht op een stuk ongerept regenwoud, een tweede op een net gekapt bos en de derde op een stuk gekapt regenwoud dat alweer in aangroei was.

De oerang-oetans wandelden in alle drie de gebieden veel vaker over de grond dan de wetenschappers van te voren hadden gedacht. Vooral grote afstanden legden ze het liefst te voet af en wanneer mogelijk op door mensen aangelegde paden.

Met de kap van regenwouden is het goed om te zien dat apen zich ook wandelend verplaatsen, anders zouden sommigen nergens meer komen. Met het verdwijnen van de wouden verdwijnen ook de apen, hun voortbestaan is ernstig bedreigd.

Foto: commons.wikimedia.org