Ochtendprik is effectiever


Griepprikken zijn effectiever als ze ’s ochtends worden gegeven, blijkt uit een onderzoek van de universiteit van Birmingham.

Het onderzoek laat zien dat het lichaam meer antistoffen aanmaakt na een ochtendprik dan na een vaccinatie die ’s middags wordt toegediend. Om daar achter te komen, keken de onderzoekers naar patiënten van 24 Britse huisartspraktijken tijdens de jaarlijkse vaccinatieprogramma’s tegen griep tussen 2011 en 2013. Ze onderzochten 276 volwassenen van ouder dan 65, die ’s ochtends tussen negen en elf uur óf tussen drie en vijf uur ’s middags werden ingeënt tegen drie soorten griep.

Na een maand werden meer antilichamen gevonden bij de ochtend-patiënten dan bij de middagpatiënten, in ieder geval voor twee van de drie typen griepvirus. Bij het derde type was er geen significant verschil. Het was al bekend dat het afweersysteem anders reageert gedurende de dag, en de onderzoekers wilden weten of dat uitmaakt voor wanneer een vaccinatie wordt toegediend. Nu dat zo blijkt te zijn, kan daar rekening mee worden gehouden met het plannen van griepprikken én kunnen die inentingen verder verbeterd worden.

Hoewel heel veel landen landelijke griepprik-programma’s hebben, sterven er jaarlijks wereldwijd toch tussen een kwart miljoen en half miljoen mensen aan griep. Als mensen ouder worden, neemt hun afweer af, wat ook betekent dat ze minder antistoffen aanmaken na een vaccinatie. Slechts de helft van de ingeënte ouderen maakt voldoende antistoffen aan. Pogingen om de afweer na vaccinatie te verbeteren, zoals meer lichaamsbeweging en toevoegingen aan het vaccin zelf, hebben tot nu toe niet veel succes gehad. Een groter onderzoek zal nu worden opgezet, om te kijken of de ochtendprikken ook beter zijn voor mensen met aandoeningen als diabetes, lever- en nierziektes.